Tudta-e, hogy hányféle fa ablaktípus létezik?

Fa ablak javítás szakértőiként jól ismerjük a fából készült ablakok minden hazai típusát. Rendszeresen szerepel megrendeléseink között ablakjavítás mellett fa ablak felújítás, utólagos fa ablak szigetelés és műemléki ablakok javítása és szigetelése is.

Sokan talán nem is gondolnák, hogy fa ablak megnevezés alatt hányféle ablaktípus sorakozik föl. Ezek az ablaktípusok nem csak kinézetükben, de sokszor szerkezetükben, minőségükben, funkciójukban is eltérnek egymástól. A fakeretes ablakok fejlődése jól megfigyelhető, ha szemügyre vesszük Budapest eredeti fa nyílászáróval rendelkező századfordulós műemléképületinek ablakait, a később felépült körfolyósós bárházak, majd a 70-es évektől gombamód szaporodó panelek nyílászáróit. Vidéken, a parasztházak fa ablakai szintén külön típusba tartoznak, ahogy az újabb, modern, de még mindig fából készült ablakok is.

A fa ablak javítás Budapest épületei esetén újépítésű házaknál modern nyílászárók, paneleknél nagyrészt Sofa, Dufa ablakok, sokszor Tessauer ablakok, régebbi polgári házaknál Gerébtokos és kapcsolt Gerébtokos ablakok javítását, szigetelését, esetleg teljes felújítását takarja. Ezen típusokon kívül még a Pallótokos kivitelezésű nyílászáró fordul elő amely régi bérházaknál és főleg vidéken, régi parasztházaknál látható. Lássuk az egyes ablakok főbb jellemzőit!

ablakszigetelés Budapest

Pallótokos ablakok

Műemléki ablakok szigetelése során is találkoztunk már Pallótokos fa ablakokkal. Az utólagos fa ablak szigetelés az ilyen típusoknál rendkívül fontos. Ezek az ablakok rendkívül rosszul szigetelnek, még a csapadékot is átengedik. Egyre kevesebb található belőlük, mert sokan fa ablak felújítás helyett inkább az ablakcsere mellett döntenek. A pallótokos ablakok duplaszárnyúak, belső szárnyaik befelé, míg külső szárnyaik kifelé nyílnak. Ha apróüveges, „kazettás” duplaablakokat látunk, valószínűleg ezzel a típussal találkoztunk.

Gerébtokos ablakok

Régi, polgári házak jellemző nyílászárói, melyek lehetnek egyrétegűek, de a pallótokoshoz hasonlóan duplák is. Szárnyaik mindkét esetben befelé nyílnak. Az ilyen típusú ablakok utólagos fa ablakszigetelés vagy ablakjavítás után nagyon jól funkcionálnak, mivel sajátosságuk, hogy közvetlenül egymás mögött két ablakprofil helyezkedik el bennük.

ablakszigetelés Budapest

Tessauer ablakok

Panellakások esetén ez a régebbi típusú fa ablak, mellyel találkozhatunk. Ezek az ablakok forgó típusok vagy két szárnnyal rendelkeznek, de a két szárnyat csavaros kötés (tessauer csavar) köti össze. A ’70-es és ’80-as években épült panellakások szinte mindegyikénél ilyet építettek be.

Sofa és Dufa ablakok

Ezek a felsorolásunk legmodernebb és egyben leghatékonyabb darabjai. Szigetelő gumitömítéssel ellátott, hőszigetelő üveges fa ablakok, melyek a Tessauer ablakokhoz hasonlóan a ’70-es évektől kezdve kerültek beépítésre, ám az előbbinél sokkal drágábbak voltak.

A fa ablak javítás Budapest épületeinél alapvetően ezen típusok rendbetételét, szigetelését jelenti, de sokszor egyedi ablakkal is találkozhatunk. Mi bármit megjavítunk, ami menthető, hívjon bizalommal!

 

Kérdése van?

Hívjon minket!