Tönkremegy a szigetelés, ha ablaktisztítás során csíkot hagy a gumi?

ablak szigeteles

Sok háziasszonyban okoz riadalmat, mikor ablaktisztítás során az ablaküveget körülvevő fekete szigetelőprofil, azaz a gumi fekete színt enged magából. Úgy tűnhet, mintha feloldódna az anyag. fekete csíkot húz a rongy az üvegen, a gumi összepiszkolja a fehér ablakkeretet és esetleg még úgy is tűnhet, hogy dörzsölés hatására kis radírgumik keletkeznek, tehát a felület megbontható, oldódik. Valóban ijesztő lehet, hiszen az ablakszigetelés fontos része a szigetelő profilnak használt gumi, melynek oldódása vagy porladása az ablakszigetelés mértékének csökkenéséhez vezet. De valóban a szigetelés kezd tönkremenni?

Miért hagy fekete csíkot a gumi?

Az ablakszigetelés erős, időtálló, tartós elemekkel készül. A legtöbb esetben. A gumi részek bírják a napfényt, a párát, a szárazságot, így egészen biztosak lehetünk benne, hogy ha oldódni látszanak, akkor talán valami ártalmatlan jelenséggel találtuk szembe magunkat. Ettől még bosszantó és laikusok számára nyilvánvalóan ijesztő tud lenni.

A hőszigetelt ablaküveg körül futó fekete gumi az erős tisztítószerek hatására engedi a színét. Nagyon erős oldószerek meg is marhatják, azonban ablaktisztításhoz olyanokat aligha használnak. Az azonban biztos, hogy a szigetelő gumi közelében érdemes óvatosabban takarítani.

A gumi valójában nem oldódik, nem kopik, hanem csak a színét engedi. A fekete színű ablakszigetelés az élettartamának meghosszabbítása érdekében grafitot tartalmaz. A grafit tartalom 20-30 évig tartóssá teszi az ablakszigetelés ezen fontos elemét. Ha a gumi jelentős feketítést okoz, akkor annál hamarabb hagy fel ezzel, mivel a kioldható színanyag, a benne lévő grafit kimosható része eltűnik belőle.

Szintén a gumi mállásának látszhat a tisztítás során megjelenő radírkukacokra hasonlító oldódás a felületen. Nos, ez leginkább a ráült kosz és nem maga a gumi. Főleg az ablak alsó részének gumiján alakul ki az egészet befedő, magának a guminak látszó szennyeződés, mely tisztítás során kis kukacok formájában pöndörödik le róla.

ablak szigeteles

Számít az ablakszigetelés színe?

Mint írtuk az ablakszigetelés, ha fa ablak szigetelés, ha műemléki ablakok szigetelése vagy, ha műanyag ablakszigetelés azért fekete, mert a garfit tartalom megnöveli az anyag élettartamát. Azonban természetesen az esztétikai szempontok is fontosak, így a fehér vagy világos színű nyílászárók már szürke vagy fehér szigetelő gumival készülnek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a szigetelőgumi cseréje nem mindig egyszerű. Ha csak lehetséges, az ablaknak lévő gumival megegyező típusút kell beszerezni. ha ez nem lehetséges, akkor ablakjavítás, utólagos ablakszigetelés során új bemarást kell készíteni.

Információra van szüksége?

Hívjon minket!

Telefon: 06 70 60 50 200