Rosszul záródik a fa ablak? – Gyakori okok, gyors megoldások

Ha rosszul záródik a fa ablak otthonunkban, sok bosszúságra számíthatunk. A fa ablakok záródási és nyitási problémái elég általánosak, számos otthonban jelentkezhetnek. Ezeknek a problémáknak az oka gyakran összetett, de szerencsére megoldható. Legtöbb esetben nem az ablak minősége a gond, hanem a szakszerűtlen beépítés vagy a nem rendeltetésszerű használat, esetleg az elmaradt karbantartás. Lássuk részletesebben, mi állhat a probléma háttérben:

Páratartalom változások hatása

A fa egy higroszkopikus anyag, ami azt jelenti, hogy képes magába szívni vagy leadni a nedvességet a környezetéből, megváltoztatva méretét és alakját. Ezért a párás, nedves időszakokban a fa duzzad, míg a száraz időkben zsugorodik. Ha a fa ablak nincs jól kezelve, elmarad a karbantartás, akkor rosszul viseli a környezeti hatásokat. A megfelelően kezelt fa nem fogja teleszívni magát vízzel, míg az elhanyagolt ablakoknál ez sajnos gyakran megtörténik. Érdemes alaposan átnézni a fa ablakokat, különösen a régebbi épületeknél, ahol az ablakok már több évtizedesek lehetnek. Sokuk megmenthető az ablakjavítás vagy ablakfelújítás során, de érdemes minél előbb cselekedni.

Elöregedés és kopás

ablakszigetelés Budapest

Ahogy az ablakok öregszenek, a fa repedezni kezdhet, ami nem csak esztétikailag problémás, de a záródási funkciót is befolyásolhatja. A festékréteg elvékonyodása vagy leválása szintén befolyásolja a fa ablakok állapotát. Az ilyen típusú kopások nem csak a szigetelés minőségét rontják, de az ablak működését is akadályozzák.

Helytelen telepítés vagy a karbantartás hiánya

A fentebbi gondok nagy része elkerülhető lenne, ha szakszerűen építenék be az ablakokat és rendszeresen ellenőriznék az állapotukat, valamint megkapnák a kellő karbantartást. A mozgó részek, mint az ablakszárnyak vagy a zárak meglazulhatnak, ami nehezíti a záródást és nyitást. Ha azt vesszük észre, hogy az ablak már nem a régi, érdemes szemügyre venni a vasalatokat és a szigetelést is.

Fa ablakok javítása

Páramentesítés és szellőztetés: Az otthon páratartalmának szabályozásával csökkenthetjük a fa nedvszívását. Párátlanítók használata vagy rendszeres szellőztetés javíthat a helyzeten.

Rendszeres karbantartás: Az ablakok élettartamának növelése érdekében fontos a mozgó részek rendszeres ellenőrzése és karbantartása. Ez magában foglalhatja a zárak, kilincsek kenését, valamint a fa felületeinek újrafestését vagy lakkozását.

Szakember segítsége: Komolyabb problémák esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki pontosan fel tudja mérni a helyzetet, és képes a legmegfelelőbb javítási módszert alkalmazni. Mi az olyan ablakot is megmenthetjük, amire más keresztet vetne. A szakszerűen és elhivatottan végzett ablakjavítás még a nagyon elromlott ablakokat is életre keltheti, azonban, ha a fa teljes egészében elkorhadt, akkor maximum az üveg és a vasalatok menthetőek.

Ha vacakol a fa ablak, ha biztosra menne, hívjon minket és felmérjük ablakai állapotát, megjavítjuk, felújítjuk őket. A megfelelő megoldások alkalmazásával a fa ablakok újra könnyedén nyithatók és zárhatók lesznek, hosszú távon megtartva funkciójukat és esztétikai értéküket.

 

Információra van szüksége?

Hívjon minket!

Telefon: 06 70 60 50 200