fa ablakok javitasa budapest

Problémák és megoldások, fa ablakok javítása szakszerűen

Minden otthon karakterének, hangulatának egyik meghatározó eleme a fa ablakok stílusa és állapota. Az idő múlásával különböző környezeti hatások nyomán a fa ablakok szerkezeti problémákkal nézhetnek szembe. Az eldeformálódott keretek, instabil ablakszárnyak és egyéb kisebb-nagyobb szerkezeti hibák nem csak esztétikailag ronthatják az ablakok megjelenését, de negatívan hatnak az ingatlan biztonságára és energiamérlegére is.

Fa ablakok deformációja és instabilitása

A keret eldeformálódása a fa ablakok talán leggyakoribb problémája. A hőingadozás, a nedvesség, legyen az belső pára vagy kívülről érkező eső, valamint a napfény hatására a fa keretek idővel megduzzadhatnak vagy összezsugorodhatnak. Ennek eredményeként repedések, hézagok és vetemedések alakulhatnak ki, ezek pedig negatívan befolyásolhatják az ablak hőszigetelését és működését. Az eldeformálódott keretek kezelésének egyik lehetséges módja a keletkezet réseket kitöltő tömítőanyagok használata, amelyek szigetelő funkcióval is bírnak. Ezek használata általában együtt jár némi csiszolással, gyalulással és persze a kezelt felület megtisztításával. Nagyobb mérvű deformáció, összetett probléma esetén a fa ablak hibás ablakszárnyait leemeljük és műhelyünkben végezzük el a javítását, vagy a sérült részek cseréjét. Ez is gyors beavatkozást jelent, a megrendelőnek esetenként csupán pár órán át kell nélkülöznie a szóban forgó darabot.

Az ablakszárnyak elhasználódásának másik jele az instabilitás. A megereszkedett, kilazult, nehezen nyíló-csukódó vagy éppen ellenkezőleg, magától is kinyíló fa ablakok nem csak sok bosszúságot, de biztonsági kockázatot és magasabb rezsiszámlát is jelentenek. Az ablakszárnyak zsanérjainak beállítása, esetleg cseréje sok esetben azonban gyorsan meg is oldja az instabilitás problémáját. Amennyiben az a fentebb már tárgyalt deformációból adódik, úgy némi csiszolással, gyalulással segíthetünk rajta.

Fa ablakok javítása Budapesten.

 Szigetelés meleg és hideg, eső és por, valamint nedvesség ellen

A fa ablakok hosszú élettartama és ideális teljesítménye érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelően legyenek szigetelve. A rossz szigetelés vezethet hőveszteséghez és huzathoz, amelyek növelik az energiaköltségeket, és nyilván meglehetősen kellemetlen környezetet teremthetnek a lakásban télen és nyáron egyaránt. A megoldás azonban egyszerű, a fa ablakok szigetelése és tömítése alapvető fontosságú. A rések, hézagok és repedések kitöltése magas minőségű tömítőanyagokkal vagy szigetelőanyagokkal segít a hőveszteség minimalizálásában, valamint véd a por, a nedvesség és a zajszennyezés ellen is.

A fa ablakok szépsége és értéke miatt érdemes megőrizni és helyreállítani őket, ha szerkezeti problémák jelentkeznek. Az eldeformálódott keretek, instabil ablakszárnyak és egyéb szerkezeti gondok időben történő kezelése hozzájárul az ablakok hosszú élettartamához és a lakás energiahatékonyságához. A fa ablakok javítása gyakorlatilag minden esetben költségkímélő és egyszerű megoldást kínál.

Telefon: 06 70 60 50 200