Milyen fából készül a fa ablak?

ablak javítás

A fa ablak kiválasztása során viszonylag kevesen mérlegelik az ablak anyagát adó fafajtát, mint mérvadó tényezőt. Pedig fontos, hogy miből is készül az ablak. Igaz, hogy a piacon elterjedt ablakok szinte mindegyike megbízható, jó minőségű és ellenálló faanyagból készült, de azért vannak különbségek fa ablak és fa ablak között.

Mitől alkalmas egy fafajta ablaknak?

Ha faanyagot szeretnénk venni, rengeteg típusból választhatunk. Fenyők, tölgyek, szil, bükk és még sorolhatnánk. Azonban nem mindegyik alkalmas ablak készítésére. Ahhoz, hogy egy fából ablak készülhessen, a fának számos tulajdonsággal kell bírnia:

Ellenállónak kell lennie az időjárás változásaival szemben. Erős, stabil, masszív faanyagból készülhet csak ablak, ami a fix méretét tartani is tudja. Az a fatípus, ami könnyedén megszívja magát vízzel vagy hőmérséklet változás esetén nagymértékben tágul és megy össze, nem megfelelő.
A gombákkal szembeni ellenálló képesség is alapvető feltétel az ablakalapanyaggá váláshoz. Számos fafajta természetes módon, saját anyagival védekezik a farontó gombák ellen, így ezeket előnyben részesítik az ablakgyártók.
A fa sűrűsége is meghatározó. Minél sűrűbb a faanyag, annál ellenállóbb, annál stabilabb és hosszabb élettartamú dolgok, ablakok, ajtók készíthetők belőle.

Miből gyártanak valójában?

ablak javítás

Fa ablak javítás során időnként meggyűlik a bajunk a nem ablakgyártásra való fából készült ablakokkal. Sajnos ezek az ablakok hamar vetemednek, gyakran akadnak, vagy válnak huzatossá. Alapvetően 6 mm-nél szélesebb évgyűrűkkel bíró fákból, a fák külső részeiből és puha fenyőből nem érdemes ablakot készíteni, azonban nagyon sok ilyen nyílászáróval találkozunk. Ha nagyon ellenálló és hosszú élettartamú, strapabíró fa ablakot keresünk, akkor európai tölgyet, mahagónit kell keresnünk. Ezek magasabb árkategóriába tartoznak, mint például a vörös fenyőből és lucfenyőből készült társaik. Az európai gyártók főleg e két fenyőből és tölgyből gyártják ablakaikat. Nagyon sok múlik a fa feldolgozásának kezdeti lépésein, illetve a szakszerű szárításon. Itt kezdődik a hosszú élettartamú fa ablakok titka, melyek nagyon sokáig remek nyílászárónak bizonyulnak, ha megfelelő beépítés és karbantartás is segíti őket. A fenyők közül a vörös fenyő a tölgyhöz hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, stabil és kellő keménységű ahhoz, hogy tűlevelű létére jó ablakok alapanyagát adja. A masszív és rendszeres felületkezelés elengedhetetlen bármilyen fa ablak esetén, különben állandó ablak javítás, fa ablak felújítás vagy épp hamar bekövetkező ablakcsere válik szükségessé.

Telefon: 06 70 60 50 200