Könyöklő és párkány – a fa ablak védelmezői

ablak javitas budapest

Fa ablak javítás során sokszor tapasztaljuk, hogy az ablakon kívül a párkány és a könyöklő is felelős a problémák megjelenésében. Ezek az alkatrészek az ablakok szerves részei és sajnos sokszor rossz a beépítésük. A rájuk eső kevesebb figyelem és a későbbi karbantartás, átvizsgálás kimaradása miatt elősegítik az ablakok funkciócsökkenését, állapotromlását. A párkány és a könyöklő éppúgy az ablak tartozéka, mint az ablakkeret, a zár vagy a tok. Mikor a helyszíni felmérés során, mely a fa ablakszigetelésre irányuló munkákat előzi meg, átnézzük az ablakokat, nagyon sokszor látjuk az elkorhadt, rosszul beépített és elhanyagolt párkány hibáit. Figyeljünk ezekre is jobban, hogy ablakaink sokáig jól működve biztosítsák az elvárt funkciókat!

Az ablakpárkány feladata

ablak javitas budapest

Az ablakpárkány nem csak esztétikai és kényelmi funkciót tölt be. Az ablakok párkányainak célja – természetesen az esztétikai igények kielégítése mellett – hogy elállják az ablak külső felületéről lefolyó, lecsöpögő víz útját. Ez a víz feláztatná a falat, így rontaná annak állagát és akár beázásig terjedő gondokat okozna. Általában okoz is. Az ablakpárkány, ha megfelelően építették be, segít elkerülni mindezt, konkrétan meggátolja az ilyen jellegű beázás létrejöttét. Fa ablak szigetelés során nagyon sokszor tapasztaljuk a rossz párkánybeépítés okozta problémákat. A párkány beépítésénél ügyelni kel arra, hogy a berakott, jó minőségű és megfelelően felületkezelt fa minden oldalról megkapja a kellő szigetelést és legyen egy érezhető lejtése kifelé. A szigetelés azért kell, hogy a párkány pereménél ne folyhasson be a víz, a lejtés pedig arra való, hogy levezesse a nedvességet. Ennyire egyszerű volna, azonban sajnos a fa ablak szigetelés és fa ablak javítás hosszú évtizedei alatt rá kellett jönnünk, hogy ez nem mindenkinek egyértelmű. Ha ablaka beázik, nézze meg a párkányt is. Sőt, nézze meg akár most azonnal, mert sokat nyerhet vele, ha az ablakjavítás azelőtt történik, mielőtt konkrét problémát kellene vele orvosolni.

Párkány javítás

A fa ablak javítás munkái közé befér a párkány javítás is, hiszen ahogy fentebb írtuk, a párkány szerves része az ablaknak és a beázásért éppúgy felelhet, mint maga a fa ablak. Ebből következik az is, hogy időnkénti karbantartás során az ablakkeretek és tok mellett a párkányainkat is rendbe kell szednünk. Meg kell tisztítani és felületkezelni kell őket. Ha hosszantartó és biztos eredményt szeretne, az ablakok évenkénti karbantartására is hívhat szakembert, akár épp minket!

Információra van szüksége?

Hívjon minket!

Telefon: 06 70 60 50 200