Hogyan lehet valaki profi ablakos szakember? – Avagy mit kell tudnia egy nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelőnek?

Ablakjavítás, ajtójavítás, ablakcsere, szigetelés, fa ablak felújítás vagy épp műemléki ablakok javítása? A mai nyílászárókhoz már komoly szaktudás kell, ahogy a régi, műemléki részek óvatos javításához is. Rengeteg házi megoldás létezik, de hosszú távon a szakszerű ablak javítás a kifizetődő, melyet képzett szakember tud minőséggel elvégezni. Hogyan lehet valaki képzett ablakos és mitől szakmunka ez? Elmondjuk, mennyi mindent kell tudni, és hogy mi módon szerezhető be a tudás.

fa ablak szigeteles

Ablak javítás, mint szakképesítés

Az ablakos, mint szakmunka tanulható az általános iskola elvégeztével vagy akár felnőttképzésben is. A régi és az új OKJ rendszer is tartalmazza ezt a lehetőséget, valamit számos szakközépiskola kínálja diákjai számára ezt az ágazatot. A képzés és a szakképesítés megnevezése nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő. Fa ablak javítás, műanyag ablak javítás, szigetelés, redőny beépítés és természetesen ajtók javítás is ide tartozik, a különféle speciális tudást részletesen leginkább a gyakorlat adja meg vagy a továbbképzések, melyek ugyanúgy elérhetőek, mint más szakterületek esetén. Mi is folyamatosan tanulunk, pedig képesítésünk már rég megvan, és 20 éves munkatapasztalat áll a hátunk mögött. Ha valaki az ablak javítás területén szeretne karriert építeni, úgy készüljön, hogy folyamatos tanulással és gyakorlattal maradhat csak a profik között.

ablak javítás Budapest

Ablak javítás iskolában és gyakorlatban

Az iskolában megtanítják az épülethomlokzatokon elhelyezni, üvegezni, szigetelni a nyílászárókat. Megtanítják fa ablak javítás, a műanyag ablak javítás fortélyait, az ablak szigetelését, az utólagos szigetelés fogásait és még a fém és speciális ablakok, nyílászárók és árnyékolók is szóba kerülnek. Aki nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelőként végez, az megtanulja előkészíteni a terepet, megtanulja felmérni a szükséges munkát, anyagokat, eszközöket, tudja, hogyan kell az anyagokat, tárolni, mozgatni, megmunkálni. A friss szakemberek elméletben és talán már kicsit gyakorlatban is el tudják végezni a keretszerkezetek szerelését, értenek a beüvegezéshez, a kapcsolódó eszközök, építőelemek beszerzéshez, elhelyezéséhez, beépítéséhez, a szerelvényeket jól ismerik, és tudják kezelni a keletkezett hulladékot. Elvileg. És főleg elméletben. A valódi gyakorlatot, az igazán hasznos tudást azonban munka során szerezzük, mikor a már gyakorlott “öregek” mellett megtapasztaljuk, hogy is néz ki az ablak javítás, ablak szigetelés, ajtó szigetelés, vagy éppen a zárcsere munkafolyamatai. Itt jól megtanuljuk, mi a különbség a fa ablak javítás és a műanyag ablak javítás között. Hogyan kell szigetelni a műemléki ablakokat és még millió olyan dolgot, ami előjöhet egy-egy munka során.

Egyre-másra jönnek az új ablakok, a különleges árnyékolók, üvegezések, egyedi megoldások. Új szigetelő profilok, korszerűbb gépek és folyamatosan változó trendek alakítják egy ablakos munkanapjait, melyeket újra és újra meg kell tanulni, ki kell ismerni, hogy mindig a legmagasabb színvonalat biztosíthassuk. Mi mindig tanulunk, hogy mindig kifogástalan munkát végezhessünk – 12 hónap garanciával.

 

Kérdése van?

Hívjon minket!