Hogyan kerüljük el az ablakok bepárásodását?

Legyen ablakunk régi vagy új, fa vagy műanyag, sokszor tapasztalhatjuk, hogy egyetlen téli éjszaka alatt jelentős párlecsapódás képződik rajta. Akár olyan mértékű, hogy ki sem látunk rajta rendesen. Ez a jelenség sokszor egyáltalán nem az ablak hibája. Azonban, ha rendszeresen ezt tapasztajuk és alapvetően nincs páraforrás a lakásban, érdemes megvizsgálni az ablakokat. Fából készült, régi ablakok esetén talán egy utólagos ablakszigetelés vagy fa ablak felújítás lehet a megoldás, míg újabb ablakoknál ablakjavítás, szigetelés csere lehet esedékes. Az ablakcsere csak nagyon ritka esetekben szükséges, mivel a nyílászárók legtöbbje profi segítséggel gazdaságosan megmenthető.

ablak javítás Budapesten

Mitől lesz reggelre párás az ablak?

Az ablaküvegen megjelenő páralecsapódás a lakás belső hőmérsékletének és a külső hőmérsékletnek különbsége miatt jön létre. A mértékét a beltérben felszabaduló nedvesség adja. Hiába van duplaüvegünk, ha az üvegtáblák közti gázzal feltöltött tér minimális, akkor a hőmérsékletkülönbség nem kellő mértékben kompenzálható, így a páralecsapódás nehezen elkerülhető. Nyáron ez a probléma nem jelentkezik, azonban a hűvös beköszöntével azonnal észlelhetjük.

A páralecsapódás oka lehet az ablakszigetelés hiánya vagy a tömítőanyag állapotának romlása is. A rosszul szigetelő ablakok mindig párásodnak, ráadásul az ablakszigetelés hiányosságai megjelennek a fűtésszámlán is. A pára és a hideg közösen jó táptalajt teremt a penészgombának is, így nagyon fontos, hogy a párásodó üvegek láttán megvizsgáljuk ablakaink szigetelését!

ablak javítás Budapesten

Mit lehet tenni a páralecsapódás ellen?

Ha az üvegezéssel van probléma, az üvegek cseréjével, ablakfelújítással ez a probléma orvosolható. A teljes ablakcsere csak nagyon ritkán szükséges, az esetleg legnagyobb részében a fa ablak felújítás, az ablakjavítás megoldja a gondokat.

Amennyiben a párás ablakokat a rossz szigetelésnek köszönhetjük, utólagos ablakszigetelés lesz a jó megoldás. A fa ablakszigetelés nútmarásos technikával, szilikon szigetelőprofillal történik. Műanyag ablakok esetén a legtöbbször a szigetelés cseréjét kell csak elvégezni, de egyes esetekben a régi szigeteléstípust érdemes leváltani. Egyes esetekben az öntapadós szilikon szigetelés a jó megoldás, de ezt csak akkor érdemes bevetni, ha a nútmarás nem megoldható.

Egyes esetekben nem az ablak tehet a páráról. Fontos, hogy a párával járó tevékenységek – mosás, főzés, mosogatás, tisztálkodás – után kiszellőztessük a lakást. A napi többszöri szellőztetés és a megfelelő fűtés is fontos.

Ablakfelújítás és ablakszigetelés Budapest és környékén gyorsan, profin és gazdaságosan! Hívjon bizalommal!

 

Kérdése van?

Hívjon minket!