Fa ablak típusok nyílásmód szerint

ablak javítás Budapest

Fa ablak javítás során már mindenféle ablaktípussal találkoztunk. Nyitásmód, szerkezet, megjelenés, anyag, üvegezés, ezek mind-mind más és más végeredményt adnak. Sokszor előfordul, hogy egy ablaktípus kevésbé ideális helyre van beépítve, így a helyiség vagy fényellátás vagy berendezhetőség, szellőztethetőség, esetleg megjelenés tekintetében hiányosságokat szenved. Az sem jó, ha nem szellőztethető a hely, az sem, ha kevés a fény, de sokszor a túl sok fény és a bejövő meleg okoz gondot, például egy kamrahelyiség esetén, melynek nyilván a tájolása a másik legfontosabb kitétel az ablakválasztás mellett. Természetesen a fa ablakok műanyag vagy akár fém változatban is megtalálhatók. A műanyag ablakokat a fa ablak javítás mellett szintén vállaljuk, ám fém ablakokkal nem foglalkozunk. Nézzük, nyílásmód szerint milyen fa ablakok vannak és melyeket hova érdemes beszerelni.

Nyíló fa ablak

Fa ablak javítás során a régebbi beépítettségű ablakok nagy része egyszerű nyíló ablak. Ez lehet egyszárnyú, kétszárnyú vagy akár több szárnyú is, működésében, tehát a nyitás és zárás módjában nincs különbeség. Nyílása lehet jobbos vagy balos, mérete kicsi vagy nagy, lehet műemléki ablak vagy újszerű, egyszerű vagy díszes, osztott vagy osztatlan. Tulajdonképpen bármilyen. Szellőztetés szempontjából akkor hatékony, ha alaposak akarunk lenni, viszont ha csak kicsit mozgatnánk meg a levegőt, szabályozásra ennél a típusnál alig adódik lehetőség.

Bukó faablak

Ha nem akarunk kilesni az ablakon, ha nincs igényünk adott helyiségben kitárni az ablakokat, akkor ez remek megoldás. Inkább kisméretű ablakoknál választják a csak bukó megoldást vagy nyíló, esetleg bukó-nyíló fa ablak kiegészítőjeként. Régebbi ablakoknál jellemző, hogy a nagy ablak nyílik is és az alatta vagy fölötte található kisebb ablakocska pedig csak bukóra nyitható. A szellőztetés szabályozásához kitűnő, tisztíthatósági szempontból viszont körülményesebb.

ablak javitas

Bukó-nyíló fa ablak

Fa ablak javítás és fa ablak szigetelés során újabban ez a típus is nagyon gyakori. Talán a legideálisabb megoldás olyan helyiségekbe, mint konyha, nappali, szobák vagy intézményi várótermek, termek, de irodák számára is a legideálisabb lehet. Miért? Mert a legkülönbözőbb méretben kapható és minden funkciót betölt. A megfelelő méretben beépített bukó-nyíló fa ablak elegendő fényt enged be, könnyen tisztítható és javítható, miközben a szellőzés szabályozására a leghatékonyabb mind közül.

Toló fa ablak

Toló fa ablak javítással is volt már dolgunk, de ez igen ritka példány. Általában erkélyajtók és ablakok szoktak tolós típusban készülni. Ennek az ablaknak a lényege, hogy az ablaküveg egyik fele fixen rögíztett, míg másik fele egy sínen, kilincs segítségével tolható a rögzített üveglap mellé. Helytakarékos megoldás, ugyanakkor szigetelési szempontból kevésbé egyszerű, mint a többi típus.

Fix fa ablak

Fa ablak szigetelés vagy javítás nem igen jön szóba egy jól beépített fix ablaknál, hiszen ezt a típust lényegében nem használhatjuk aktívan. Nem nyílik, nem csinál semmit azon kívül, hogy a fal egyik pontjából fényt enged be. Olyan helyiségekbe ideális, ahol nem szeretnénk szellőztetni vagy épp már van elég nyitható ablak, csak több fényre van szükség.

Információra van szüksége?

Hívjon minket!

Telefon: 06 70 60 50 200