5 fontos tényező ablakcsere előtt állóknak

Mikor ablakaink az elvártnál kevésbé szigetelnek, vagy külsejükkel nem vagyunk megelégedve, először az ablakjavítás, vagy ablak felújítás lehetőségén érdemes elgondolkodni. Mi ingyenes helyszíni felméréssel segítünk, ha az ablakfelújítás Budapest és környékén válik szükségessé. Amennyiben a problémát utólagos ablakszigetelés vagy a teljes felújítás megoldja, akkor nem érdemes a cserével járó plusz költségeket megfizetni és vállalni a nagyobb energiabefektetést. Azonban előfordul, hogy egyes ablakok menthetetlenek. Az új ablak kiválasztása előtt érdemes megismerni az ablakok 5 legfőbb tulajdonságát, melyek alapján választani fogunk. Nézzük, melyek ezek!

ablak-javitas-budapest-1

Az ablak mérete

Ha nem lehetséges az ablakjavítás, új ablakot kell választanunk. Értelemszerűen az ablakméret a legelső tulajdonság, mely nagyrészt adott, de némi munkával kis mértékben korrigálható. Ablakot készíttethetünk egyedi méretben, ugyanakkor készen is vásárolhatunk. A paraméterek is egyértelműek: szélesség, magasság és profilvastagság, mely a beépítés mélységét jelenti. Ha egyedi méretben készíttetünk ablakot, akkor a magasságot és szélességet adhatjuk meg, míg a profilvastagság típusonként és gyártónként változik, tehát listából választható.

Az ablak üvegezése

Az egyrétegű ablakok ma már nem jellemzőek. Mi még találkozunk ablakjavítás, főleg fa ablak javítás vagy fa ablak felújítás során egyrétegű, régi stílusú ablakokkal, de egyre ritkábban. A legáltalánosabb a kétrétegű ablak, azonban három réteget is kérhetünk. Hogy nekünk mely típus a legjobb, azt a hang és hőszigetelési igényünk (és természetesen pénztárcánk) határozza meg. Ha ablakjavítás vagy ablakszigetelés már nem segít és hosszútávú, jelentős komfortfokozat javulást szeretnénk, válasszunk háromrétegű üvegezést!

Ablakszerkezet

Szerkezetük szerint az ablakokat a következő típusokba sorolhatjuk: egyszárnyú, kétszárnyú tokosztott és kétszárnyú középfelnyíló. Utóbbi – stulposnak is nevezett ablak – ritkábban fordul elő, ám nagyon hasznos, ha időnként két ablakszárny nyitására van szükség. Ezek az ablakok egyben és külön is nyitható módon egy tokban helyezkednek el, melyet nem választ ketté egy fix elem. A külön nyitás a tokba épített kallantyú segítségével szabályozható.

tessauer ablak feluiítasa

Nyitási lehetőségek

Az ablak kiválasztásakor meg kell határoznunk, hogy mely módokon nyíló típusra van szükségünk. A következők állnak rendelkezésre: csak nyíló, csak bukó vagy bukónyíló. Ablakjavítás és utólagos ablakszigetelés során mindegyik típussal találkoztunk már, azonban a legelterjedtebbek ma már a bukónyíló megoldások. A szellőztetés és a lakásba való beláthatóság könnyebb szabályozása miatt nem véletlen, hogy ez a legelterjedtebb.

Nyitásirány

Az új ablak nyitásirányát érdemes jól átgondolni. A lakás átrendezése, átalakítása során milyen akadályt is jelenthet az ablak nyitásiránya, de ha ismerjük szokásainkat és lakásunk lehetőségeit is jól feltérképezzük, akkor nem fog nehézséget okozni a döntés.

Ablakcsere előtt érdemes jól átgondolni, menthető-e a meglévő nyílászáró. Műanyag és fa ablakjavítás, ablakszigetelés valamint fa ablak felújítás és műemléki ablakok felújítását garanciával vállaljuk Budapest és környékén.

 

Kérdése van?

Hívjon minket!