Fa ablak javítás és fa ablak javítás között is számos különbséget találhatunk. Korhadás, vetemedés, vagy a vasalatok cseréje? Esetleg utólagos szigetelés kell? A fa ablak javítás Budapest igen különböző épületeinek hála rendkívül változatos munka. Lehet műemléki ablakok javítása, vagy fa ablak felújítás, de még ablak foltozás is. Csere helyett érdemes megfontolni a javítást, mely általában kivitelezhető még jelentős korhadások esetén is.

ablak javítas budapest

Mi az a korhadás és miért jelenik meg a fa ablakokon?

A fa korhadása egy eróziós folyamat, melyet a nem megfelelő mértékű és nem megfelelő módon változó nedvességtartalom idéz elő. Ha túl sok a nedvesség, a fa szinte megrohad. Ezt nevezzük nedves korhadásnak. Ha viszont a páratartalom folyamatosan széles skálán mozog, a fa kiszáradása nem az anyag masszív és időtálló tömörülését fogja jelenteni, hanem a fa porózussá válását, repedezését, szétesését. Ezt nevezzük száraz korhadásnak.

Beltereinkben a száraz korhadás főleg a padlót érinti, ahol párás, rosszul szellőző a közeg. A nem megfelelő fa ablakszigetelés is hozzájárul a lakás faanyagainak száraz korhadásához, így az ablakok látszólagos épsége ellenére is érdemes lehet rendszeresen megvizsgálni a szigetelés állapotát. Nyílászárók esetén a száraz korhadás megjelenhet a fa redőnytokokon, de ritka esetben az ablakok belső elemeinél is. Fa ablakok javítása során főleg nedves korhadással találkozunk, ami ott jön létre, ahol felgyűlik az esővíz. Ez általában a párkányoknál és az ablakszárnyak külsejének alsó részénél, valamint a külső ablakfélfáknál jellemző. A sok és állandó nedvességből a fa jócskán megszívja magát, megdagad, szétreped. A repedéseken még több víz szivárog be. Ilyen esetekben a fa ablak javítás ezeknek az ablakelemeknek vagy ezek egyes részeinek cseréjét, foltozását jelenti.

ablak javítas budapest

.

Kiegészítő feladatok korhadt fa ablak javítás mellé

A fa ablak javítás, akár egyszerű nyílászárókról van szó, akár műemléki ablakok javítása a munka, mindig a nyílászárók állapotának felmérésével indul. Lehet, hogy elég a korhadt részeket visszacsiszolni, vagy jelentős részüket kivésni és utána csiszolni. De lehetséges, hogy a korhadt fa ablak javítás csak nagyobb fa részek kivágásával és tapasszal vagy új fával történő pótlásával oldható meg. Fontos, hogy a korhadt részek maximálisak kikerüljenek az anyagból, de ne véssünk ki többet a kelleténél. A konkrét fa ablak felújítás nem áll meg ezen feladatoknál. Az utólagos felületkezelés alapvető, azonban a fa ablakszigetelés is szükségessé válhat.

Száraz korhadás esetén, a korhadt ablakrészek cseréje után a fa ablak javítás a hosszantartó eredményért a szigetelés megvizsgálásával és szükség esetén annak javításával is ki kell, hogy egészüljön. Nedves korhadásnál viszont, érdemes a fa ablak javítás után megkeresni, hol és miért gyűlt össze az esővíz, hogy a jövőben megvédhessük megfoltozott ablakunkat a gyors romlástól.

Kérdése van?

Hívjon minket!