Hogyan történik az utólagos ajtószigetelés?

A hetekben sűrűn igényelt szolgáltatásunkká vált az ajtószigetelés Budapest és környékén. Ez minden ősszel így van, számíthatunk a megnövekedett megbízásszámra, hiszen beköszöntött a hideg. Ilyenkor az újabb telet megélt ajtók és ablakok ismét megmérettetnek, ekkor derül ki, ha a nyílászárók nem szigetelnek eléggé. Magas fűtésszámla, feltekert termosztát és megrakott kályha mellett sincs meg az elvárt komfortfokozat? Többnyire a szigeteléssel van baj.

Utólagos ajtószigetelés – Mikor lehetséges?

Az elhasználódottnak tűnő, kevésbé szigetelő ajtók nagyon sokszor menthetőek. Egy kis zárjavítás, egy kis korrekció, hogy megfelelő záródást, illeszkedést kapjunk. Fontos, hogy az ajtók és az ablakok is megfelelően rátakarjanak a tokra, így biztosítva a maximális záródást. Néhány esetben az ablakszigetelés és ajtószigetelés nem javít eleget a lakás komfortfokozatán, mivel a szigetelő tömítés a nyíló rész és a tok közé szorul. Pedig a tökéletes ajtószigetelés alapja – azon kívül, hogy az ajtó alapvetően megfelelő állapotú – az, hogy a szigetelés biztosítsa a megfelelő rátakarást és kitöltse, elzárja a részt, melyen keresztül a szükségesnél nagyobb mértékű levegőáramlás történik. Ezen a résen nagyobb zaj, súlyosabb esetekben több por is bejut a lakásokba, így az utólagos ajtószigeteléssel ezek a zavaró tényezők is megzabolázhatóak.

ablakjavitas-budapest

Az ajtószigetelés menete

Amennyiben utólagos ajtószigetelés a feladat, először ellenőriznünk kell az ajtó állapotát. Megállapítjuk, ha szükség van előmunkálatokra vagy javításra is a megfelelő eredmény elérése érdekében. Ezt követően kiválasztjuk a nyílászáró típusának megfelelő eljárásokat és anyagokat, majd pontos árajánlatot adunk.

A munkát mindig a felület megtisztításával kezdjük. A különböző ajtótípusoknál különböző szigetelő profilt és módszert használunk. Ami a műanyag ajtónál beválik, az a hagyományos fa ajtószigetelés esetén nem jó megoldás. Ami a bukó és nyíló erkélyajtóknál jó, az a csak nyíló műanyag ajtónál nem tökéletes.

ablakszigeteles

Milyen ajtó milyen szigetelés?

A műanyag ajtó szigetelés nútmarásos svéd technikával történik, a bemart mélyedésbe SOFA szilikon tömítés kerül, fehér vagy barna. A bukó és nyíló ajtóknál, melyek általában az erkélyek ajtajai, szintén nútmarást alkalmazunk SOFA szilikon profillal, azonban a bemarás módja más, mint a műanyag ajtók esetén. A hagyományos fa ajtók szigetelése az ajtó megóvása érdekében nem történhet nútmarással. Egyes esetekben a bemarás nem okoz károkat, azonban sokkal biztosabb, ha az öntapadós szilikon szigetelést választjuk. Profin kivitelezve a hagyományos ajtók szigetelése ezzel az eszközzel is kiváló. Viszont fontos megjegyezni, hogy a felszerelés módja, a szigetelő anyag minősége nem azonos a bármely barkácsboltban kapható és otthon fölragasztott megoldásokéval. Míg előbbi meghozza a várt eredményt, az utóbbi csak rövid életű és kevésbé javít helyzetünkön.

 

Kérdése van?

Hívjon minket!